giovedì 17 novembre 2011

Let's soup! Bean and black cabbage soup


Can you remember Mafalda? So funny little girl. Her mother every day cooked her a soup but she hated soups. And "I hate soup!" was Mafalda cry every day. What I real did not immagine was that on Facebook  there is the "Mafalda Hates Soup" Group.
For sure she would hate this soup too!
But you should try it. In Tuscany way, with black cabbage (or tuscany black cabbage), beans and potatoes. What better in a cold november dinner?

What you need for 2:
g 100 pasta ditalini
g 50 boiled beans
4-5 black cabbage leaves
1 medium potato
1 clove of garlic
1 spoon of tomato paste
4 spoons of olive oil
salt and pepper (at your flavor)
grated pecorino cheese (if you like)

Directions:
  • peel wash and cut in small squares the potato and the cabbage leaves
  • in a large pot put oil, garlic, beans and cutted vegetables
  • add tomato paste, salt and pepper as you like and cover with 1 liter (about 5 glasses) of water
  • turn on low eat and let cook for 1 hour
  • at high eat let it bil and add the ditalini pasta, follow their cooking time (abut 10minutes)
  • before serving (hot please!) add grated pecorino cheese
Enjoy!
Buon appetito!

6 commenti:

  1. I'll give you the +1 for this one!

    I love soup, and so do my children, and with cavolo nero (here in New Zealand we don't call it black cabbage, but use the Italian name) soup goes to another level!! In fact I have cavolo nero in the veggie garden and it gives me lots of satisfaction :-).

    Ciao
    Alessandra

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  2. Buona la tua zuppa !

    Ciao Zia Elle, ti rispondo qui a proposito del mio post "Pesto all'aglio".
    Sì, per pomodorini doppi intendo uno tagliato in due, in sostanza è uno che rimane attaccato.
    I pistacchi sono proprio quelli da aperitivo, perciò quando lo fai stai attenta al sale mi raccomando.
    Prova a farlo, tuo marito sarà contento, è ottimo anche sui crostini di pane.
    Mandi

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  3. @Alessandrea: thanks for the +1! You are lucky for your veggie garden, not only for cavolo nero!
    @Rosetta: grazie della precisazione, ti faccio sapere come mi è venuto il pesto ;)

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  4. Quanto mi piacciono queste minestre, specie qui con tanta nebbia intorno. Calde calde, ma anche a temperatura ambiente, belle dense il giorno dopo!

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  5. black cabbage non sapevo si chimassero così in inglese, vedi che imparo ancora qualcosa alla mia età :-)

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  6. Mi piacciono tanto le zuppe, quelle col cavolo sono le mie preferiti!
    Un bacione e buona settimana

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